בימי שישי אני נוהגת לאפות חלות לכבוד שבת המלכה. חלות של אמא שלי ז׳ל, חלות בסיסיות ביותר, בלי תוספות ובלי ביצים. חלות שבזכות הריח המדהים של האפיה שלהן התאהבתי בעולם השמרים.. אפית החלות בשישי מציפה אותי בזכרונות ילדות נעימים. בכל שישי וערבי חג נהגה אימי ז”ל להכין חלות, את החלות האלה! כשביקשתי ממנה מתכון היא אמרה שאין לה כמויות מדויקות וזה היה נכון. אני זוכרת אותה שופכת שמרים וסוכר לקערה לפי העין ולאחר מכן היתה מעניסה את הקערה מתחת לברז המים, כמה שנכנס היתה אומרת.. וכך למדתי גם אני להכין את החלות שלי, לפי העין.. עכשיו תארו לכם מה קרה לי כשהייתי צריכה לדייק כמויות.. בואו נגיד שזה לקח זמן..
המרכיבים:
1 ק׳ג קמח לחם/חלה/כוסמין לבן/לבן
כף וחצי שמרים
4 כפות סוכר
1/4 כוס שמן זית
1/4 כוס שמן קנולה
500-550 מל מים (קמח לבן 500 מל יספיקו)
כף מלח
למריחה:
חלמון ביצה , כף מים, כפית סוכר/סילאן
לקישוט:
שומשום /פרג
אופן ההכנה:
בקערת המיקסר מניחים קמח סוכר ושמרים ומערבבים.
מוסיפים מים ולשים כ 2-3 דקות. מוסיפים מלח ולאחר מכן את השמן.
לשים במשך 8 דקות רצופות במהירות בינונית.
יוצרים כדור מהבצק ומעבירים לקערה משומנת.
משמנים גם את הבצק קלות, מכסים ומתפיחים כשעה (בחורף יותר)
מחלקים לכדורים במשקל לפי הצורך:
חלה גדולה משלוש רצועות – 200 גרם כל כדור
חלה מארבע רצועות 120-140 גרם כ׳א
לחמניות 80-100 גרם כא
מכסים במגבת מטבח נקייה ומתפיחים עוד כ 20 דקות.
פותחים כל כדור ויוצרים רצועות.
קולעים לצורה הרצויה ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפיה.
מכסים ומתפיחים עוד כ25-30 דקות או עד הכפלת נפח של החלות
מחממים תנור ל 200 מעלות (חום סטטי)
טורפים חלמון ביצה עם כפית סוכר/סילאן וכף מים.
מורחים את החלות ומקשטים בשומשום/פרג
אופים עד הזהבה עמוקה.
מצננים על רשת.
בקישור תוכלו למצוא סרטון הכנה ללחמניות:
וסרטון הכנה לחלות מ 4 רצועות:
27 תגובה
חן
שמרים יבשים או טריים?
ענת אלישע
יבשים
טל אגם
היי ענת אלופה, יצא ממש יפה וטעים אבל לא מספיק אוורירי, מה לדעתך הסיבה?
ענת אלישע
התפחה יקירה, מזג האוויר התקרר מאוד ולכן זמני ההתפחה מתארכים
עדינה
אז ככה בגלל שממש קר בחוץ וכדי שהבצק יתפח יותר מהר אז אני מכניסה אותו לתנור שחומם קצת לפני וברור לחבות לפחות רבע שעה לפני שאת מכניסה תבצק ואז את מחממת מים חמים ושמה בתוך כלי שיש לך יחסית הרבה מים ואז את מכניסה תבצק לתנור ואת הכלי בצד וזה פשוט תופח מהר יותר תנסי לא פעם ראשונה שאני מנסה וזה פשוט עובד
מיטל
אני חושבת שגם כמות ככל שהבצק רך יותר ככה יוצא אוורירי יותר
פלורנס
אלופה כל הכבוד 🌷⚘🌹🥀
עדינה
ואוי. מכינה תחלות עכשיו מתרגשת מאיך שהבצק רך
מחכה כבר שיהיה מוכן
ליאם מזרחי
מתכון מושלם מכינה אותו כל שבת.
אבל אני אף פעם לא סגורה על כמה זמן לשים בתנור. כמה זמן את ממליצה?
ענת אלישע
כל תנור והחום שלו אהובה, ממליצה להשגיח אחרי כ 20 דק’ ולא לפחד מצבע שחום
שרית
היי ענת הכמות של הקמח יכולה להספיק גם לשתי חלות ולחמניות?
ענת אלישע
בטח, הכל תלוי בגודל החלות שמכינים
Liad Leah
ענתי, תודה לך!
מרגש אותי להכין משהו שאשה יהודיה הכינה והעבירה לביתה.אני גרה בארה”ב מכינה את זה קבוע וזה משמח את ליבנו ומזכיר לנו את המזרחיות הישראלית הגאה שלנו.
תודה לך!!
ענת אלישע
ריגשת יקירה, תודה
מרים
מה אפשר למרוח במקום הביצה יש לי ילדה אלרגית
ענת אלישע
אפשר רק לקמח אותן
מרין
האם אפשר לחלק את המתכון לחצי?
ענת אלישע
בוודאי
נטע
היי ענת,
נראה מושלם, מחכה כבר ליום שישי להכין את החלות המהממות לכבוד שבת קודש!
האם הרצועות של החלות (בקליעה של 4) הן עבות באמצע וצרות בקצוות? כי אהבתי ממש את המראה המיוחד של החלות שלך.
אשמח להסבר קצרצר אם אפשר.
תודה רבה
אורית
היי ענת יקרה
אם אפשרי להכין בליל חמישי ולהתפיח לילה במקרר וביום שישי להכין?
תודה
ענת אלישע
כן אין בעיה
לינוי שדה
היי ענת
רציתי לשאול כמה חלות יוצאות מהמתכון?
ענת אלישע
תלוי במשקל הרצועות והכמות לכל חלה
נועה
אפשר להתפיח במקרר למשך הלילה?
ענת אלישע
כן אין בעיה
עמית
כמה זמן בתנור?
ענת אלישע
כל תנור והחום שלו, אחרי 20 דק’ להתחיל לעקוב אחרי הצבע